İntrakranial Anevrizma

Cevap: İntrakranial Anevrizma ameliyatı yapılan ve taburcu edilen hastalarda herhangi bir sorun yok ise normal günlük yaşamlarına devam edebilirler. Normal günlük yaşam içerisinde yapmak zorunda oldukları tansiyon takibi ve ilaç kullanımı, şeker hastalığı takibi ve ilaç kullanımı gibi özel durumları var ise daha çok önem vermeliler. Rutin kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir.

Cevap: İntrakranial Anevrizma ameliyatı olduktan sonra ki 3-10. günler arası bilinçte bozulma gelişmiş olsaydı vazospazm adını verdiğimiz anevrizmalarda sıklıkla görülen klinik tablo aklımıza gelmeliydi. Fakat 20. gün bilinçte bozulma ve idrar kaçırma olduğu için enfeksiyon (menenjit) veya hidrosefali (beyinde su toplanması) aklımıza gelmelidir. Bazen ameliyattan sonraki erken dönemde de hidrosefali görülebilmektedir. Hidrosefalinin gözden kaçmaması için hasta klinik olarak ve radyolojik olarak yakın takipte tutulmalıdır. Hatta intrakranial anevrizma ameliyatlarında yaygın subaraknoid kanama var ise third ventrikülostomi adını verdiğimiz BOS (Beyin Omurilik Sıvısı) dolanım yollarını açmak gerekmektedir. Buna rağmen hastada klinik ve radyolojik olarak hidrosefali gelişirse V-P ( ventriküloperitoneal ) şant takmak gerekebilir. Gerekli değerlendirmeyi ve müdahaleyi yaptırmak için en yakın nöroşirurji (Beyin ve Sinir Cerrahisi) uzmanına görünmenizde fayda var.

Müdahale etmek gerekir fakat her zaman cerrahi müdahale değil de bazı olgularda endovasküler tedavi dediğimiz yöntemde kullanılabilir. Sıklıkla cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Müdahalenin amacı baloncuk olan anormal damarsal yapıyı devre dışı bırakmak ve anevrizma olgularında görülen tekrar kanama riskini ortadan kaldırmaktır. Aynı zamanda bu olgularda görülen vazospazm adını verdiğimiz hastanın klinik tablosunda gerilemeye yol açan sorunu da tedavi etmeye yarar.

Herkese DSA adını verdiğimiz beyin damarlarını gösteren anjio işlemini risklerinden dolayı yaptıramayız fakat birinci sorunun cevabında belirtiğimiz baş ağrısı yakınması olan hastalarda daha az riski olan beyin MR anjiosu yaptırabiliriz. Beyin MR anjiosunda baloncuk (anevrizma) saptananlar DSA adını verdiğimiz anjio işlemi yapılarak hem anevrizmanın daha ayrıntılı görüntüsü elde edilmiş olur hem de anevrizmaya endovasküler tedavi gerekli ise aynı işlemle bu tedavi de yapılmış olur. Endovasküler tedaviye uygun olmayanlara cerrahi müdahale yapılır. Hiçbir yakınması olmayana bu tetkikler yapılmaz. Ama bu şekilde yakınması olanda da yakınmayı ciddiye alıp bu tetkikleri yapmak gerekir.

Hastaların çoğu ani bilinç kaybı ile birlikte hayatında ilk kez çok şiddetli ve ölecekmiş hissi uyandıran baş ağrısı tarif eder, daha önce hiç böyle bir baş ağrısı hissetmediğini söyler. Buna kusma ve ense sertliği eşlik edebilir. Özellikle bu şekilde baş ağrısı tuvalette ıkınırken, şarkı söylerken, öksürürken, cinsel ilişki esnasında harcanan eforla tetiklenebilir. Bazı hastalarda ise benzer baş ağrısı ile birlikte göz kapağında düşme olabilir.