Beyin Tümörleri

Cevap: Hipofiz adenomlarında boyut, klinik bulgu ve hormonal değerlere göre endokrin bölümüyle konsulte edilerek medikal tedavi ve/veya cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Cerrahi tedavide endoskopik hipofiz cerrahisi adını verdiğimiz burundan girilen cerrahi teknik sıklıkla tercih edilmektedir.

Cevap: Beyinde kötü huylu tümör olarak metastaz yapan tümörler ve glioblastome multiforme öncelikle düşünülmektedir. Metastaz adını verdiğimiz tümörlerde vücudun başka bir yerindeki kötü huylu tümörün beyine sıçramasıdır ve hastanın beklenen yaşam süresi uzun ise, beyinde tek bir metastatik lezyonu var ise veya birden fazla metastatik lezyon olup bir tanesi büyük boyutta ise cerrahi planlanabilir. Çok sayıda küçük lezyonları var ise ve beklenen yaşam süresi kısa ise cerrahi yapmamakta fayda var. Glioblastome multiforme adını verdiğimiz beyinin primer kötü huylu tümöründe cerrahi yapmakta fayda var. Çünkü çok büyük tümörde hastanın yaşam süresi çok kısıtlı iken uygun ameliyat, uygun doz radyoterapi ve uygun doz kemoterapi ile hastaya ortalama olarak 1 yıla yakın yaşam süresi kazandırılabilmektedir. Bu tedavi şekli hiçbir zaman tümüyle tümörü yok etmemekte, tekrar yeniden büyüyebilmektedir. İnsan hayatında cerrahi müdahale yapıldığı zaman cerrahi müdahale yapılmayana göre ortalama 9-12 ay gibi fazladan yaşam süresini uzatma imkanı sağlama hem hekimin hem de ailenin düşünmesi ve karar vermesi gereken en önemli konudur.

Cevap: Beyinde ön bölge ( Frontal ) adını verdiğimiz bölgenin kitlesel lezyonlarında ( tümör, kanama, vasküler patoloji, apse v.b. ) koku alamama gibi yakınmalar olabilmektedir. Kulak – Burun – Boğaz hastalıkları uzmanının kendi alanı ile ilgili yaptırdığı tetkikler eğer negatif ise bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına görünmenizde fayda var.

Cevap: Bu yaşlarda ilk kez epilepsi ( sara nöbeti ) geçiren hastalarda beyin tümörü ve vasküler hastalıkları gibi kitlesel lezyonları ayırt etmek için mutlaka ileri tetkik gerekmektedir. Özellikle nöbet ile birlikte konuşmada bozulma ve yürümede dengesizlik mevcut ise mutlaka beyin tümörünü ayırıcı tanıda düşünmek zorundayız. Bu nedenle gerek tanı gerekse tedavi için bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına görünmenizde fayda var.

Cevap: Hipofiz tümörlerinde görme alanı defekti adını verdiğimiz görme kaybı olabilmektedir. Görme alanı defektinde defektin olduğu yere göre gözün baktığı yönün sağı veya solu, yukarısı veya aşağısı görülememektedir. Hipofiz tümörlerinde görme alanı defekti yalnız başına olabileceği gibi bir takım hormonal bozukluklar ile birlikte görülebilmektedir. Göz hastalıkları uzmanını ilgilendiren sebep yok ise beyin ve sinir cerrahisi uzmanına görünmenizde fayda var.

Cevap: Hipofiz tümörlerinde prolaktin adını verdiğimiz hormon değeri yüksek olduğunda bu yakınmalar görülebilmektedir. Ayrıca bu yakınmalara bazen görme alanı defekti adını verdiğimiz görme ile ilgili yakınmalar eşlik edebilmektedir. Hipofiz tümörlerinin dışında bazı kullandığınız ilaçlar, jinekolojik problemler gibi farklı sebepleri de olabilmektedir. Bu ayrımın ve gerekli uygun müdahalenin yapılabilmesi için öncelikle beyin ve sinir cerrahisi uzmanı ve endokrin uzmanına görünmenizde fayda var .

Cevap: Eski fotoğraflarınız ile karşılaştırdığınız zaman burnunuzda büyümeyi siz de fark ediyorsanız ve ayakkabınız eskisi gibi ayaklarınıza uygun değilse akromegali adını verdiğimiz ve hipofiz tümörlerinde görülen büyüme ( Growth ) hormonu yüksekliğine bağlı olarak oluşan klinik tablo aklımıza gelmelidir. Tanı ve tedavi için beyin ve sinir cerrahisi uzmanı ve endokrin uzmanına görünmenizde fayda var.

Cevap: Kötü koku hissetme ağız, diş, burun ve boğazımızdaki hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi etrafımızdaki pis ortamdan da kaynaklanabilir. Sizin yazdığınız gibi bu etkenler olmadığı halde hasta kötü koku hissetiğini ısrarla söylüyorsa temporal bölgede bir kitlesel lezyon ( tümör, kanama, vasküler patoloji, apse v.b. ) ayrıcı tanıda düşünülmelidir. Bu lokalizasyonda kitlesi olanlarda kötü koku algılama bazen tek bulgu olabilmektedir. İleri tetkik gerektireceği için en yakınınızdaki nöroşirurji ( beyin ve sinir cerrahisi ) uzmanına göstermenizde fayda var.