Beyin Kanamaları

Cevap: Beyincikteki kanama bazen cerrahi gerektirmeyecek boyutta olup, oluşan küçük bir kan pıhtısıyla dördüncü ventrikül adını verdiğimiz beyin omurilik sıvısının dolaşım yerinde tıkanıklığa yol açarak akut hidrosefali oluşturabilmektedir. Büyük kanamalarda bilinç aniden bozulurken hidrosefali gelişenlerde bir süreç izlemektedir .Acil BBT ( bilgisayarlı beyin tomografisi ) ise akut hidrosefali mi yoksa büyük bir kanama mı ayrımını rahatlıkla yapmamızı sağlamaktadır. Cerrahide temel prensip sorunu gidermektir. Sorun eğer gelişen hidrosefali ise hidrosefaliye yönelik cerrahi müdahale yapmak gerekir. Hidrosefaliye yönelik cerrahi müdahale yerine bir başka cerrahi müdahale yaptığımız zaman geçen süre hastanın kaybıyla sonuçlanabilmektedir.

Cevap: Genelde yaşlı ve aspirin benzeri ilaçları kullanan hastalarda kafa travmasını takiben subdural kanama adını verdiğimiz beyin ve dura ( beyin zarı ) arasında oluşan kanama meydana gelebilmektedir. Bu kanama yavaş büyüdüğü için belirli bir sürenin sonunda hastada kanamanın lokalizasyonuna göre değişebilen ve/veya birliktelik gösterebilen kişilik değişikliği, baş ağrısı, konuşma bozukluğu, uykuya eğilim, tek taraflı kol ve bacakta kuvvet kaybı, uyuşukluk, nöbet (sara krizi) olabilir. Kişilik değişikliği olan hastalar bazen yanlışlıkla psikiyatri kliniklerinde izlenebilmektedir. Baş ağrısı nedeniyle nöroloji kliniklerinde izlenebilmektedir. Nöroloji uzmanı yapılan tetkiklerde subdural kanama tespit ederse beyin ve sinir cerrahisi uzmanına yönlendirebilmektedir. Bu şekilde öykü veren ve klinik yakınmaları olanların en yakın beyin ve sinir cerrahisi ( nöroşiruji ) uzmanına baş vurmalarında yarar var.

Cevap: Yüksek tansiyon hastası olup aniden konuşma bozukluğu ve bir tarafında felçlik gelişen hastada ilk aklımıza gelenler beyin kanaması ve serebral enfarkt ( damar tıkanıklığı ) tablosudur. Beyin kanaması mı yoksa serebral enfarkt mı ayrımını acil şartlarda BBT (Bilgisayarlı Beyin Tomografisi ) ile yapabiliriz. İleri tetkik olarak Beyin MRG, Diffüzyon MRG yardımcı olabilmektedir. BBT’de beyinde kanama mevcut ise ve boyut olarak da büyük ise acil cerrahi boşaltım gerekir. Cerrahinin amacı hastayı en az defisit ile ( nörolojik hasar ) en fazla yaşam süresini sağlamaktır. Hastanın yaşamı öncelikli hedef olduğu için cerrahiden sonraki süreç içerisinde hastayı hem hastanede hem de evde uygun fiziki şartları sağlayarak fizik tedavi programına almak gerekir. Uygun bakım ve fizik tedavi programı hastanın yaşam süresini uzattığı gibi bir tarafında oluşan felçlikte de zamanla düzelme ( kısmi veya tam ) sağlayabilmektedir.