Bel ve Boyun Fıtıkları

Cevap: Bel fıtığı ameliyatınız doğru endikasyon ve doğru cerrahi teknik ile yapılmış ise kısa zamanda günlük işlerinizi yapabilirsiniz. Hiç ameliyat olmayan, bel fıtığı yakınması olmayan insanların da dikkat etmesi gereken kusurlu hareketleri yapmamakta fayda var. Bel egzersizleri yaparak ve yüzerek bel kaslarınızı güçlendirmenizde fayda var.

Cevap: Endoskopik disk ameliyatı kapalı ameliyat değildir. Endoskopik disk ameliyatında cilt kesisi mevcut ve yaklaşık 2.3 cm uzunluğundadır ve dilatatör adını verdiğimiz kasın içerisine giren aletlerle cerrahi sahaya ulaşılmaktadır ve çalışabildiğiniz alan sınırlıdır. Mikroskop yardımıyla yapılan ameliyatlarda kesi yaklaşık 3 cm uzunluğundadır ve daha geniş sahaya hakim olabilmekteyiz. Yani ikisinde de cilt kesisi mevcut ve ikisinde de kaslar açılmakta, sadece yaklaşık 0.7 – 1 cm açıklık fark etmektedir. Uygun hastaya uygun teknik tercih edilmelidir.

Boyundan omuza ve kollara yayılan ağrı,uyuşma ile birlikte ellerde beceriksizlik, yürüme güçlüğü olan hastalarda genellikle boyun ( servikal ) bölgesinde fıtıklaşma, kanalda darlık veya tümöral kitle olabilir. Bunun ayrımı için tam bir nörolojik muayene ve bu muayenenin sonucuna göre ilgili tetkikler gerekmektedir. Yürüme güçlüğünün bu bölgenin lezyonlarından da kaynaklanabileceğini hatırlamakta fayda var. Bu nedenle beyin ve sinir cerrahisi uzmanına görünmenizde fayda var.

Cevap: Omuzdaki ağrı beraberinde boyun bölgesi, ense ve ağrı olan taraftaki kola yayılıyorsa genellkle boyun fıtığı, boyun bölgesinde dar kanala bağlı sinir sıkışması akla gelmelidir. Bu hastalarda omuzun hareketiyle (saç tarama, kolu sırt bölgesine götürme gibi hareketlerle ) artan ağrı yoktur ve ağrı süreklidir. Bazen omuz bölgesinde donmuş omuz ( frozen shoulder) adını verdiğimiz ve sadece omuza lokalize olan, saç tarama, kolu sırt bölgesine götürme veya yukarı kaldırma gibi hareketlerle artan ağrı olmaktadır. Bu ağrı enseye, boyuna ve kola yayılmamaktadır. Zaman zaman donmuş omuz ( frozen shoulder) kliniği olan hastalara çektirilen servikal MRG’de boyun fıtığı tesadüfen bulunabilmektedir. Servikal MRG’de boyun fıtığı var fakat hastanın yakınması ve klinik bulguları donmuş omuz ile uyumlu ise bu hastaya boyun fıtığı ameliyatı yerine donmuş omuz tedavisini önererek ortopedi uzmanına yönlendirmek gerekir. Servikal MRG’de boyun fıtığı var ve hastanın yakınması, klinik bulguları boyun fıtığı ile uyumlu ise bu hastaya boyun fıtığı nedeni ile tedavi önererek beyin ve sinir cerrahisi uzmanına yönlendirmek gerekir.

Cevap: Özellikle geceleri uykudan uyandıran elinde bilekten avuç içine ve parmaklara uzanan ağrı, uyuşması olan hastalarda aklımıza Karpal Tünel Sendromu adını verdiğimiz el bilek hizasında sinir sıkışması gelmelidir. Bu hastalarda ağrı boyun ense ve kola yayılan boyun fıtığı için özellik sunan ağrı gibi değildir. Sadece geceleri belirginleşen bilek hizasından avuç içine ve parmaklara yayılan ağrı, uyuşma karekterindedir. Boyun fıtığında ise ağrı el bileğinden ziyade boyun, ense bölgesinden başlayıp omuz ve kola yayılabilmektedir. Bir konuda cerrahi karar verirken sadece hastaya ait radyolojik tetkikleri değil yakınmalarını ve yaptığımız nörolojik muayene sonucu elde ettiğimiz klinik bulguları da göz önünde bulundurmalıyız. Cerrahide temel prensip sorunu ortadan kaldırmaktır. Sadece radyolojik tetkike göre karar vermek hatadır.

Cevap: Boyun fıtığı ameliyatı olduktan sonra ilk günler ameliyat yerinizin enfeksiyon kapmamasınına dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun önerdiği şekilde ve önerdiği sürede boyunluğunuzu kullanmalısınız. Erken dönemde doktorunuzun önerdiği boyun egzersizlerini yapmalısınız. Boyunlukla kendinizi koruyarak istediğiniz yere gidebilirsiniz. Ayrıca genel sağlığınızı ilgilendiren ek sorunlarınız varsa onlarla ilgili tedbirlerinizi alıp tedavinizi yapmalısınız.

 

Cevap: Bel bölgesinde omurga kemikleriniz içinden geçen ve bacaktaki, ayaktaki kuvvet, duyu v.b. fonksiyonları sağlayan sinirin / sinirlerin sıkışması sonucu ( Spinal stenoz = dar kanal ) belirli bir mesafeyi yürümekle ve belirli bir süre ayakta kalmakla sağlıklı insanlarda görülmeyen bel, her iki kalça ve bacak ağrısı olabilir. Bu hastalarda çektirilen lumbosakral (bel) MRG’de fıtıkla birlikte veya fıtık olmaksızın sinirin geçtiği kanallarda darlık görülür. Bel fıtığı olan hastalarda sürekli ağrı varken dar kanalı olan hastalarda ağrı yürümekle ve ayakta durmakla ortaya çıkmaktadır. 5 metre yol yürümekle ve 2 dakika ayakta durmakla bu yakınmaları olan hastaya ayırıcı tanıda başka bir sebep bulunamazsa cerrahi gerekmektedir. Bu nedenle beyin ve sinir cerrahisi uzmanına görünmenizde fayda var.

Cevap: Kilolu bir hasta yürümediği zaman kilosu daha çok artacak ve dizlerine binen yük artacağı için zamanla mevcut yakınmalarına ek olarak dizlerde hareket kısıtlılığı gelişecektir. Bel ve sırt kaslarını geliştirmediği için sürekli bel ağrısı problemi yaşayacaktır. Yürümemek sorunu ortadan kaldırmadığı gibi daha da arttırmakta. Lomber dar kanal hastalığı olanlarda radyolojik görüntü ve hastanın yakınmaları bir biriyle uyumlu ise en iyi çözüm cerrahidir.

Cevap: Belde kayması olan ( Spondilolistezis ) hastalarda radyolojik tetkiklerde kaymanın derecesi ve hastanın nörolojik tablosu, yol yürüme mesafesi ( nörojenik cladicatio ) cerrahi karar vermede önemli kriterlerdir. Cerrahi gerektirmeyen olgularda korse ve ilaç tedavisi, bel egzersizleri verilebilir. Hasta bu tedaviden yarar görmüyor ise cerrahi yönden tekrar değerlendirilmelidir. Bu nedenle beyin ve sinir cerrahisi uzmanına görünmenizde fayda var.

Cevap: Gelişen teknik imkanlar hem tanıda hemde tedavide bel fıtığı hastalarında büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Mikroskop yardımıyla yapılan ameliyatlarda tüm anatomik yapılara hakim olma şansına sahip olan hekim fıtık olan parçayı çıkartmakla hastanın hem ağrıdan kurtulmasını sağlamakta hemde sinirin üzerindeki basıyı kaldırarak felç olmasını engellemektedir.